PERMACULTURE AS A SOCIAL INNOVATION FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT AND DEGROWTH ADOPTION

Abstract

Regard to growth, new means of production and forms of division of labor, the specialization of the labor force and the use of technology, have enabled economic development in almost the entire planet. But the extraction of natural resources for  production of consumer goods, the encouragement of the early obsolescence of goods and consumption without limits, and the belief that the constant acquisition of something new provides quality of life, has caused a change in climatic conditions and environmentally harmful. In the long term, this degradation impacts on the availability of resources, bringing to light the need to discuss alternatives that minimize these negative effects. If we consider sustainable social innovation as a proposal, a possible form of social innovation is permaculture, a system formed by knowledge of diverse scientific areas for the creation of sustainable and productive human environments that incorporate design and technology, with infrastructure to support the needs without harming the environment. Thus, concepts will be presented and articulated in order to provide a new perspective on how social innovation can be an interdisciplinary tool to promote better conditions of quality of life for society and foster growth. Finally, it is suggested that future researches deepen these themes by their social, economic and political relevance

Author Biographies

Cecilia Estela Ferreira da Silva Cesar, Universidade de Brasília - UnB

Possui graduação em Administração e Mestrado em Administração Pública pela Universidade de Brasília – UnB. Atualmente é doutoranda em Administração pela Universidade de Brasília – UnB e seus interesses em pesquisa são na área de inovação, administração, economia e sustentabilidade. Atua junto ao Decanato de Pesquisa e Inovação da Universidade de Brasília – UnB.

Solange Alfinito, University of Brasilia - UnB

Professora associada no Departamento de Administração da Universidade de Brasília - UnB e pesquisadora credenciada ao Programa de Pós-Graduação em Administração da UnB. É economista com mestrado em Economia de Empresas (2002). Possui doutorado em Psicologia Social, do Trabalho e das Organizações pela Universidade de Brasília (2009). Em 2017, realizou estágio de pesquisa pós-doutoral na Aarhus University, Dinamarca, como pesquisadora visitante no MAPP Centre - Research on Value Creation in the Food Sector for Consumers, Industry and Society, vinculado ao Department of Management. É líder do grupo de pesquisa Conscient - Estudos em Consumo Sustentável (UnB), certificado pelo CNPq. Seus interesses de pesquisa são predominantemente em consumo sustentável, consumo consciente de alimentos, comportamento do consumidor e seus aspectos éticos e culturais.

Published
2018-09-03
Section
Artigos